Syge børn i Børneuniverset
Børneuniverset principper er baseret på Sundhedsstyrelsens retningslinier, jvf. dette link: Børnehave, syge børn - Patienthåndbogen på sundhed.dk
Ifølge Sundhedsstyrelsen er hovedreglen, at syge børn ikke må møde i børnehuset, SFO eller i skole, og at et barn med en smitsom sygdom først må modtages, når det ikke længere smitter.
• Børn holdes hjemme, hvis de har svækket almentilstand og/eller kræver særlige pasningsforhold. Det vil sige, hvis de er uoplagte, slappe og virker syge og hvis barnet ikke kan indgå i almindelige aktiviteter/undervisning.
• Børn holdes hjemme, hvis de har feber, det vil sige 38° C eller højere målt med termometer i endetarmen, 37,5° C målt i øret.
• Særlige regler kan gælde for de enkelte sygdomme, det kan du læse om i denne oversigt.
Jævnfør ovenstående, ringes barnet hjem, når personalet vurderer behov herfor. Er barnet ringet hjem skal dette afhentes hurtigst muligt.
Sygemelding af børn
Skolen:
Barnet sygemeldes inden kl. 8.00 i besked i AULA til klassens team.
Valhalla:
På skolefrie dage skal der sendes SMS til Valhalla på tlf. 20520950
Regnbuen:
Barnet sygemeldes inden kl. 8.00 i besked i AULA til teamet.
Specifikke sygdomme
De konkrete vejledninger kan evt. være opdaterede og kan derfor findes på: Børnehave, syge børn - Patienthåndbogen på sundhed.dk
Disse vejledninger gælder både for vuggestue, børnehave og skolen.
Børnesår
Børn skal holdes hjemme, til hud sårene er tørre og skorperne er faldet af. Det gælder også, selvom man er startet med behandling.
Diarré
Barnet kan komme i børnehave/skole, når afføringen er formet. Ved diarré forårsaget af bakterier kan der gælde særlige regler afhængig af, hvilken bakterie det drejer sig om.
Forkølelse
Der er ingen specielle restriktioner for at komme i børnehave eller i dagpleje ved forkølelse. Barnet bør være hjemme, hvis det har feber eller svækket almentilstand, det vil sige hvis barnet virker sløjt.
Lussingesyge, den femte børnesygdom
Sygdommen kaldes også erythema infectiosum. Børn kan komme i børnehave/skole, når de er feberfrie, selv om de stadig har udslæt.
Tre-dages feber
Kaldes også exanthema subitum. Børn kan komme i børnehave/skole, når de er feberfri.
Hovedlus
Børn kan komme i børnehave/skole dagen efter, at behandlingen er startet.
Hånd-, fod- og mundsygdom
Børn kan komme i børnehave/skole, når deres almentilstand tillader det, det vil sige når barnet ikke længere er sløjt
Kighoste
Børn kan komme i børnehave/skole 5 dage efter, de er begyndt med antibiotika.
Fåresyge
Barnet bør holdes hjemme, så længe der er synlig hævelse af spytkirtlen. Som regel kan barnet komme i børnehave/skole cirka 9 dage efter, at hævelsen er startet.
Lungebetændelse
Almentilstand og feber er afgørende for, hvornår barnet kan komme i institution/skole. Når barnet ikke længere er sløjt og ikke længere har feber, kan det komme i institution/skole.
Børneorm
Barnet kan komme i børnehave/skole dagen efter, at behandlingen er startet.
Mæslinger
Smitte ophører 4 dage efter, at udslættet er brudt ud. Barnet kan komme i børnehave/skole, når det har det godt og ikke har feber.
Molluskler (vandvorter)
Faren for smitte mellem personer er minimal, og der er derfor ingen begrænsninger for at komme i børnehave/skole, hvis man har vandvorter.
Ringorm
Barnet kan komme i børnehave/skole dagen efter, at behandling er startet.
Røde hunde
Det bør aftales i samråd med læge, hvornår barnet må komme tilbage i institution, på grund af faren for smitte af andre. Normalt kan barnet komme i børnehave 1 uge efter, at udslættet brød ud.
Scabies (fnat)
Barnet kan komme i børnehave eller skole dagen efter, at behandlingen er startet.
Skarlagensfeber
Børn er smittefri, når de har fået penicillin i mindst et døgn. De kan komme i børnehave, hvis almentilstanden tillader det, og de ikke har feber.
Streptokok halsbetændelse
Børn er smittefri, når de har fået penicillin i mindst et døgn. De kan komme i børnehave, hvis almentilstanden tillader det, og de ikke har feber
Urinvejsinfektioner
Smitter ikke fra person til person. Almentilstand og feber er afgørende for, hvornår barnet kan komme i institution.
Skoldkopper
Børn bør holdes hjemme, indtil der ikke er kommet nye udslæt og knopper i 2 døgn, eller til alt udslæt og blærer er dækket af skorper.
Vorter
Der er ingen begrænsninger for at komme i institution med vorter. Fodvorter bør dog tildækkes, hvis barnet færdes i vådrum, hvad der normalt ikke er tilfældet, når det gælder daginstitutioner
Mellemørebetændelse
Sygdommen smitter ikke, derfor er der ingen begrænsninger mht. at komme i institution. Feber og almentilstand er afgørende for, hvornår barnet kan komme tilbage.
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse skyldes enten virus eller bakterier. Begge typer infektioner er almindelige hos børn. Kun ved kraftig infektion med rigelig pusdannelse bør barnet holdes hjemme, indtil pusdannelsen er aftaget.